Daten na een scheiding


Hoelang men wacht om weer terug te gaan daten na een scheiding is verschillend per persoon. Na een scheiding staat je hoofd er totaal niet naar. Is het nu eigenlijk al de juiste moment? Jazeker! Het is best spannend om je weer bloot te stellen aan iemand nieuw. Verzet je gedachten en ga ervoor! Maar de grootste zorg is natuurlijk... het flirten! Je denkt waarschijnlijk dat je dit verleerd bent, hoe moet dit toch al weer?

Are you ready?

Denk eerst even na of je je terug wilt openstellen op de datingmarkt. Ben je er klaar voor? 1, 2, 3 let's go! Begin met het maken van sociale contacten. Leer nieuwe mensen kennen, maak nieuwe vrienden en creëer weer vertrouwen te krijgen in mensen tot je het gevoel krijgt dat je er klaar voor bent. Volgens relatiecoach Rika Ponnet ben je klaar voor de liefde als je je open wilt stellen voor dit alles.


Jezelf opnieuw ontdekken

Het verwerken van een scheiding kost tijd. Daarnaast is het een totale misvatting dat je je vorige relatie helemaal verwerkt moet hebben om klaar te zijn voor een nieuwe. Volgens Rika Ponnet is het normaal als je af en toe eens terugblikt op je voorgaande relatie. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op je verwerkingsproces. “Ga in ieder geval uit van een gemiddeld termijn van een half jaar na de breuk voordat je leven terug in de plooi valt. Je moet opnieuw jezelf ontdekken en weer ervaren wat jij wilt niet wat jullie destijds als koppel wilden. Pas als je die invulling gevonden hebt, kan je gaan daten.” aldus relatiecoach Rika Ponnet.


Vrouwen hebben meer tijd nodig

‘2/3 van de vrouwen is 4 jaar na de scheiding nog single.’ stelt het Nederlandse Bureau voor de statistiek vast. Zij onderzochten de verschillen tussen mannen en vrouwen en hoe zij omgaan met daten/relaties na hun scheiding. Vrouwen hebben dus meer tijd nodig om zich open te stellen voor een nieuwe partner dan mannen. Bij de mannen heeft maar liefst de helft na 4 jaar alweer een relatie of is zelfs opnieuw getrouwd.


Vrouwen zijn kieskeuriger

Vrouwen zijn veel kieskeuriger. Een nieuwe partner moet namelijk heel wat in huis hebben om zich te mogen mengen in het leven van een vrouw. Bij mannen gaat dit veel sneller. Dit komt omdat een deel van de mannen niet zelfstandig genoeg is om overal alleen voor te zorgen. Veel mannen missen vrouw in hun leven die voor hen zorgt en ondersteunt. Het liefst hebben de mannen een vrouw die jonger is en een lager opleidingsniveau heeft. Deze cijfers gelden ook voor België. Volgens Rika valt ook op dat maar 35% van de gescheiden vaders een co-ouderschapsregeling heeft. Veel mannen zitten dus vaker alleen en hebben daardoor ook meer tijd om te daten.