top of page

Welke liefdestaal spreek jij?


Iedereen uit liefde op zijn eigen manier en iedereen heeft ook een andere voorkeur voor het ontvangen van liefde. Sommige mensen voelen zich geliefd als de andere persoon met complimentjes gooit. Terwijl de andere persoon liefde ervaart wanneer iemand helpt het vuilnis buiten te zetten.


Dr. Gary Chapman, de Amerikaanse love-doctor bracht een theorie uit over 5 liefdestalen die ons amoureuze bestaan bepalen. Als je alle talen spreek, staat jouw relatie volop in bloei. Wanneer je weet welke liefdestaal iemand spreekt, leer je beter communiceren met elkaar (met meer dan alleen woorden) en begrijp je elkaar ook beter. In hoeverre spreek jij deze talen van de liefde?
Complimentjes

Spreek jij deze liefdestaal? Dan bloei je helemaal open van complimentjes. Je houdt er ook van de je partner zijn waardering voor jou in woorden uitdrukt. Er schuilt een kracht in complimentjes; de Franse dichter Victor Hugo vergeleek een compliment met ‘een kus door een sluier’. Complimentjes en aanmoedigingen motiveren ons om het nog beter te doen.


Tijd en aandacht

‘Show, don’t tell’ zou het motto kunnen zijn van deze liefdestaal. Wanneer je deze taal spreekt, vind je het belangrijk om tijd door te brengen waarin jij en je partner enkel en alleen aandacht voor elkaar hebben. Door tijd vrij te maken voor je partner, laat je zien dat die nog steeds op nummer één staat. Krijg je het gevoel dat iemand niet naar je luistert of geen aandacht heeft, dan ervaar je dat als kwetsend.


cadeaus

Als cadeaus je primaire liefdestaal zijn, gaat het niet per se om het krijgen van materiële dingen. Het gaat om de moeite die iemand voor je doet. Een goed cadeau laat namelijk zien dat iemand je goed kent en om je geeft. Een geschenk hoeft niet per se veel geld te kosten, het is uiteindelijk de gedachte die telt. Maar om eens in de zoveel tijd goed te investeren in je relatie, is natuurlijk niet overbodig. Cadeaus zijn simpelweg een teken van liefde.


Lieve gebaren

Jij voelt je geliefd als iemand de last op je schouders wat lichter maakt en jou helpt. Spreek je deze taal dan zijn daden dus daadwerkelijk belangrijker dan woorden. Breng een keertje ontbijt op bed, maak het huis schoon of repareer dat ene ding waar jullie al zolang tegenaan lopen te hikken. Een lief gebaar is een manier, van het tonen van waardering en is nooit verloren energie. Het brengt je een heel eind samen en je maakt je partner er gelukkig mee.


Lichamelijke aanraking

Fysiek contact is erg belangrijk binnen een relatie. Het schept een fysieke en emotionele band en zorgt voor intimiteit. Loop hand in hand, geef elkaar kusjes in de hals of geef een tedere omhelzing bij de thuiskomst van je partner. Als je deze liefdestaal spreekt is een lange afstandsrelatie niets voor jou.


Wanneer de één zendt op een andere frequentie dan de ander ontvangt, kunnen er blokkades ontstaan. Pas wanneer iemand zich uitdrukt op een manier die de ander ook daadwerkelijk verstaat, blijft de liefde krachtig heen en weer stromen. Meestal heb je een voorkeur voor twee talen al steekt eentje er meestal duidelijk bovenuit. Jouw primaire liefdestaal geeft niet alleen veel inzicht in je eigen gedrag maar ook hoe je dat van de ander ervaart. Ook bij vrienden, familieleden of collega’s is het jouw manier van liefde en waardering ervaren.

bottom of page