Help, mijn partner is een narcist!


Discussie

Narcisten zijn mensen die ontzettend aantrekkelijk en charmant zijn, maar die zichzelf meer aandacht geven dan hun partner. Een liefdesrelatie met een narcist kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld. Het is belangrijk dat je goed weet met wie je te maken hebt en dat je de situatie niet onderschat.
Wat is een narcist?

Een narcist is een persoon die geobsedeerd is met zijn/haar eigen uiterlijk, persoonlijkheid en ambitie. Deze personen hebben een gebrek aan inlevingsvermogen waardoor egoïsme, dominantie, manipulatie en leugens centraal staan.


Zo herken je een narcist

Narcisten zijn charismatisch bij de eerste kennismaking, ze hebben een vlotte babbel en stralen zelfvertrouwen uit. Ze komen geïnteresseerd over (wat snel kan veranderen) en geven je een speciaal gevoel.


Aantrekkelijk

Narcisten zijn heel aantrekkelijk. Ze besteden erg veel aandacht aan hun uiterlijk, zijn extravert, losjes en ongeremd. Hierdoor scoren ze goed bij anderen en hebben ze relatief veel seksuele partners gehad. Ze beginnen makkelijk nieuwe relaties en kijken tijdens een relatie nog altijd om zich heen of ze een iemand leuker ontdekken. Het zal je dan ook niet verbazen dat narcisten vaker ontrouw zijn.


Vol van zichzelf

Ze zijn ook vol van zichzelf en overtuigd van hun eigen superioriteit. Narcisten willen altijd beter zijn en geven anderen daarom weinig waardering. Ze zijn uit op hun eigen voordeel en houden geen rekening met anderen. Narcisten geven vaak anderen de schuld, het ligt eigenlijk altijd aan de ander, een narcist doet immers zelf nooit iets verkeerd.


Geen empathie

Narcisten hebben imago-doelen in plaats van compassie doelen. Dit betekent dat wat een ander van hun vindt erg belangrijk is. Uit onderzoek blijkt dat narcisten weinig spiegelneuronen hebben en dus niet goed in staat zijn tot empathie. Ze haken af wanneer iemand iets emotioneels meemaakt. Daarnaast zijn ze ook ongevoelig voor oxytocine (knuffelhormoon). Hierdoor kunnen ze zich slecht binden en niet zo goed intiem zijn.


Gaslighting

Gaslighting is een talent die narcisten beheersen. Ze liegen, komen hun beloftes niet na en geven overal een draai aan, waardoor de ander onredelijk of dom lijkt. Ze spelen met anderen hun gevoelens en zien liefde puur als een spelletje. Hun partner is gewoon een ‘aanhang’ die hun eigen status en bijzonderheid onderstreept.


Jaloezie

Narcisten houden van aandacht, bewondering en erkenning. Ze hebben behoefte aan macht en controle, dit maakt hun snel jaloers. Narcisten kunnen ook extreem boos worden als ze kritiek krijgen of onvoldoende erkenning. Men noemt dit ook wel narcissistic rage.


Tips voor een relatie met een narcist

Herken jij je partner in bovenstaande punten? Dan is hij/zij waarschijnlijk een narcist. Narcisten zijn niet de makkelijkste personen om mee om te gaan, dus hebben we voor jou 9 gouden tips!


  1. Weet dat je je partner niet kan veranderen.

  2. Begrijp waarom je verliefd bent geworden.

  3. Toon dat jij ook de controle kan hebben.

  4. Bepaal je grenzen, durf nee te zeggen!

  5. Wees zo neutraal mogelijk, zorg ervoor dat je een leuk eigen leven hebt.

  6. Een beetje slijmen mag als je iets gedaan wilt krijgen van een narcist.

  7. Geef nooit in het openbaar kritiek.

  8. Blijf altijd op je hoede, het kan altijd omslaan.

  9. Trust your guts, volg je gevoel!


Verliefdheid kan je natuurlijk niet tegengaan. Hou deze tips in je achterhoofd en dan komt alles in orde!