top of page

Een relatie met een hoog sensitief persoon

Voor velen voelt verliefd worden alsof ze in een draaimolen van nerveuze emoties beland zijn die ze maar moeilijk kunnen begrijpen. Een intense chaos van geluk, besprenkeld met momenten van onverdraaglijk verdriet. Dit is een werkelijkheid die zelfs nog overweldigender kan zijn voor een zogenaamde ‘hoogsensitief persoon’, ook wel HSP genoemd. Aangezien twintig procent van de wereldbevolking hoogsensitief is, komt het natuurlijk vaak voor dat een hoogsensitief persoon een relatie heeft met een niet-hoogsensitief persoon.


hoog sensitieve partner

Een hoogsensitieve partner 


Hoe ga je er mee om? We kunnen zeggen dat hoogsensitieve mensen heel snel verliefd worden. Hun eigenschap om mensen in elk opzicht te waarderen, zorgt ervoor dat ze zich vrijwel onmiddellijk tot iemand aangetrokken voelen en dat deze lichamelijke en emotionele aantrekking een zeer troostende energie bij hen teweegbrengt. Dit zorgt er echter wel voor dat deze mensen zich blootstellen aan verschillende risico’s waar ze rekening mee moeten houden.


Hoe dan?


Bijvoorbeeld, als je zelf denkt dat je een hoogsensitief persoon bent, dan kan het zijn dat je je geleidelijk aan realiseert dat jouw partner helemaal niet dezelfde dingen waardeert als jij. Dat hij niet dezelfde emotionele en intellectuele diepgang kan bereiken als jij. Soms vul je elkaar perfect aan. Maar niet altijd. Dit kan er op sommige momenten voor zorgen dat je gefrustreerd raakt en dat je bepaalde dingen van je partner eist die hij simpelweg niet kan bieden, inzien of begrijpen.


Grenzen stellen


Bovendien vindt een hoogsensitief persoon het vaak moeilijk om zijn eigen persoonlijke grenzen in de gaten te houden en heeft de neiging om een ander alles van zichzelf te geven, waarbij hij zichzelf helemaal vergeet. Zorg ervoor dat ze dit niet doen. Stel grenzen op en leef die na. Dit zal op termijn een enorme positieve invloed hebben. 


Denk je zelf een HSP te zijn en weet je niet goed wat dit voor je betekent in de dating wereld? Of zit je er mee en weet je niet wat voor type persoon er écht bij je past? Praat er eens over met één van de experten van ons relatiebureau. Met een gesprekje doe je niemand kwaad. Neem eens een kijkje hier!Комментарии


bottom of page