Jezelf kwetsbaar opstellen, wat houdt dat nu juist in?

“Stel jezelf kwetsbaar op in een relatie”. Je hoort het vaak, je leest het vaak, maar wat betekent dat nu juist? Dat kwetsbaar zijn? Onze experten namen dit begrip eens onder de loep, want pas wanneer je echt weet wat dat juist inhoudt, kan je je


wat is kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid


Wat is kwetsbaarheid? Kwetsbaarheid is een teken van moed. De moed om anderen te inspireren met je creativiteit. De moed om je open te stellen en daardoor diep contact te maken met anderen. 


Jezelf kwetsbaar opstellen betekent dat je een stukje van je kern laat zien, van wie jij echt bent. Dat is mooi, maar brengt ook een risico met zich mee. Want, wat als dat kwetsbare stukje van onszelf wordt afgekeurd? Dan liggen schaamte, verstoting en een gevoel van minderwaardigheid op de loer.


Het positieve aspect


Maar tegelijkertijd is kwetsbaarheid ook de bron van plezier, creativiteit, samenhorigheid en liefde. Want kwetsbaarheid brengt herkenning, geeft anderen de mogelijkheid zich ook open op te stellen en geeft jouw de mogelijkheid anderen te inspireren met je creativiteit en jouw unieke kijk op de wereld.


Je kwetsbaar opstellen betekent onder meer dat je deelt wat je denkt, voelt en wilt. Maar je hoeft echt niet meteen alles te delen. Deel gewoon wat er op je hart ligt, dat waar je woorden aan wilt geven of wat je wilt uiten in creatie. Neem kleine stapjes.


Wat verder?


Je hoeft niet door iedereen leuk gevonden te worden en je hoeft niet iedereen te inspireren. Geef jezelf de kans om het ongemakkelijk gevoel van afwijzing te doorvoelen en er mee te zijn, zonder dat je je erdoor uit het veld laat slaan. Op die manier ga je steeds beter met deze momenten om en durf je je ook steeds kwetsbaarder op te stellen.