Verbondenheid in een relatie

“Ik vertrouw hem/haar echt blindelings” of “Ik vertrouw het voor geen haar wanneer hij ‘s avonds alleen weg is”, het zal je allebei wel bekend voorkomen van in jouw omgeving. Het is zo belangrijk dat je verbonden bent met jouw partner. Die emotionele verbinding is sterker dan wat dan ook. Verbindend communiceren speelt daarin een enorm belangrijke rol. Geen steun en verbondenheid in een relatie? Het wordt tijd dat je dit aanpakt. 


Verbondenheid, het komt langs twee kanten


verbondenheid

Sta open en oordeel niet over anderen. Je wilt graag dat anderen jou nemen zoals je bent en jou waarderen, maar doe jij dat ook met anderen? Sta jij altijd zonder oordeel klaar voor anderen? Wanneer je meer open bent naar anderen en hen zonder oordeel tegemoet treedt, zal men jou ook steeds meer in alle openheid ontvangen. Dat geldt ook bij jouw partner. Zijn er wat puntjes waar je wat moeilijker mee om kan? Geen probleem. Gebeurt bij de besten onder ons, focus on the good! Er zijn zeker talloze goede eigenschappen die je ook wel eens in de verf mag zetten. Maar als je die niet in de verf zet, heb je uiteindelijk ook geen emotionele verbondenheid met je partner. 


Jezelf accepteren


Wees authentiek. Wees gewoon jezelf. Wanneer jij gewoon jezelf bent, accepteren mensen je ook eerder als de persoon die jij bent. Wanneer je je niet langer aanpast aan de verwachtingen van anderen, ben je consequent in je gedrag en zal de verbondenheid in jouw relatie enkel nog maar groeien. Jouw partner weet wat hij/zij van je kan verwachten, wanneer je gewoon jezelf bent. Die duidelijkheid stelt hij/zij erg op prijs. Natuurlijk wil je de beste versie van jezelf zijn in jouw relatie. Dat moet ook! Maar zorg ervoor dat deze versie op lange termijn onveranderd blijft. Geloof ons, meerdere persoonlijkheden hebben weegt na een tijdje (te) zwaar door. 


Verbondenheid maakt gelukkig


Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat verbondenheid je gelukkig maakt. Het is een soort opwaartse spiraal. Wanneer je je verbonden voelt, voel je je blijer en gelukkiger. Wanneer je je blijer en gelukkiger voelt, zijn andere mensen graag bij jou in de buurt. Zet dus nu de eerste stappen naar meer verbondenheid, begin bij jezelf.