Verlatingsangst, wat nu?

Verlatingsangst. Het komt vaker voor dan je denkt. Wat is het nu juist? Wat zijn de oorzaken en wat kan ik eraan doen? Allemaal vragen die het waard zijn er een antwoord op te weten. Vandaar deze blog. Wij namen het onder de loep en leggen in deze blog voor aan jou. 


Verlatingsangst in een notendop


verlatingsangst

Verlatingsangst is een angst waarbij je vreest dat jouw partner van je weggaat of je in de steek laat. Moest dit het enige symptoom zijn van verlatingsangst, zou je wel kunnen stellen dat héél erg veel mensen er last van hebben. 


Het gaat echter veel verder dan enkel dat. Voel je je helemaal niet goed als je alleen moet zijn en is je eigenwaarde afhankelijk van de waardering van de ander? Je zal eerder jezelf afkeuren dan de ander. Ga je ver, maar dan ook héél ver voor jouw partner te pleasen? Als het mogelijk was, zou je jezelf dan versmelten met jouw droompartner? Dit zijn allemaal situaties die het waard zijn om even bij stil te staan wanneer je vermoedt dat je lijdt aan verlatingsangst. 


De aanpak


Omdat verlatingsangst een grote invloed kan hebben op jezelf en je relaties, is het aangewezen om dit duurzaam aan te pakken. Een goed resultaat is tijdrovend, maar essentieel. Het helpt om erover te praten met iemand die je in vertrouwen neemt. Is dit niet iemand in jouw omgeving? Stap dan naar een psycholoog. Er moet diep gegraven worden naar de basis van het probleem, niet zomaar werken aan het oppervlak. Zaken die je onder handen moet nemen zijn jouw zelfbeeld, een nieuwe mindset ten opzichte van discussies en vertrouwen in jezelf en dingen waar jij zelf achter staat. 


De expertise van ons team matchmakers gaat verder dan enkel het zoeken van jouw droompartner. Ook zij graven diep in jouw persoonlijkheid om jou met de juiste mindset met de juiste persoon op date kan.