top of page

Communicatie in een relatie


Communicatie relatie

De essentie van een goede relatie is een goede communicatie in jouw relatie. Communiceren in een relatie is voor velen een grote struikelblok. Relatietherapie kan hiervoor een oplossing zijn. Je kan soms op een punt komen dat je elkaar niet meer begrijpt. Er komen meer en meer verwijten. Goede communicatie in jouw relatie is dus zeer belangrijk. Er zijn ook wel enkelen die al een cursus zijn gaan volgen hoe communiceren in mijn relatie. Je moet je blijven verbonden voelen met jouw partner. Is dit gevoel er niet meer, dan creëer je afstand.


LEREN COMMUNICEREN MET JE PARTNER


Intimiteit is van groot belang in een relatie, dit kan je enkel krijgen als je vertelt hoe je jouw van binnen voelt, wat je denkt, wat je wilt. Luister ook naar elkaar, zowel verbale als non-verbale communicatie is belangrijk. Leef je in, in de behoeften en gevoelens van de ander. Empathie tonen is niet altijd even gemakkelijk. Je gaat vaak signalen interpreteren vanuit jouw eigen motieven en ervaringen.


Uit onderzoek is gebleken dat men vaak niet langer dan 17 seconden kan wachten om de ander te onderbreken. Om maar een voorbeeld te geven, als jouw partner iets vertelt, wil je al meteen een oplossing geven of iets reageren. Je zal ook vooral jouw eigen mening weergeven. Hoe kan men nu goed communiceren zonder verwijten in een relatie? Het begint allemaal bij empathisch luisteren. Probeer jouw eigen gedachten op de achtergrond te plaatsen.


Focus vooral op de plaats en het tijdstip waarin je jou op dat moment bevindt. Wat is zijn/haar behoefte? Wat wil hij/zij? Hoe voelt mijn partner zich? Probeer ook vooral niet jouw oordeel te geven. De behoeften en gevoelens van jouw partner komen voorop. Je kan verder nog vragen stellen hoe jouw partner zich voelt? Bevestigingsvragen kunnen zeker, maar vermijd jouw mening erin te verwerken.


Heb je het gevoel dat je weer meer naar elkaar moet toegroeien? Lees dan de blog over naar elkaar toe groeien.


Comments


bottom of page